2012-10-03







Transformacja, renowacja – tak o swoim projekcie mówią architekci z duńskiego studia Cornelius + Vöge
, którzy na bazie starego, niedużego budynku stworzyli w Roskilde nowoczesne centrum młodzieżowe. Dzięki użyciu blaszanych i drewnianych paneli zewnętrznych barwionych na czerwono budek wkomponował się w najbliższe otoczenie: choć na tle okolicznych domów wyróżnia się odważną formą, współgra z małymi, malowanymi na czerwono rybackimi chatkami, na których wzorowali się architekci.

Centrum to 600 metrów kwadratowych przestrzeni, którą można wykorzystać zarówno w celach sportowych, jak i kulturalnych. W przestronnej hali można nie tylko grać w piłkę czy ćwiczyć mięśnie na ściance wspinaczkowej, ale także urządzać koncerty czy przedstawienia teatralne. W tym względzie określenie centrum jako miejsca dla młodzieży zostaje tylko w nazwie. W codziennym życiu budynek ma okazję pełnić miejsce spotkań dla wszystkich mieszkańców Roskilde, bez względu na wiek.

Tam, gdzie forma budynku została „złamana” powstały ciche kąty. Służą one skupieniu i rozmowie na osobności. Dzięki temu, że architekci wysunęli je niejako na zewnątrz, niczym dobudówki, można mieć poczucie, że jest się w jednej chwili wewnątrz i na zewnątrz.

W budynku wykorzystano energooszczędne rozwiązania.

Więcej: www.corneliusvoge.dk